Gå til hovedinnhold Gå til footer

For å redusere fravær må vi fokusere på nærvær

“I løpet av 40-50 yrkesaktive år vil vi alle ha behov for mer eller mindre tilrettelegging i perioder. DET er det normale!” sier Dag Atle Meinich-Bache, direktør i Fretex Jobb med ansvar for 340 ansatte

Bilde av Dag Atle Meinich-Bache
I Fretex Jobb skal det ikke være skambelagt å be om tilrettelegging, og her er normaliseringen av tilrettelegging avgjørende sier Dag Atle Meinich-Bache
“I løpet av 40-50 yrkesaktive år vil vi alle ha behov for mer eller mindre tilrettelegging i perioder. DET er det normale!” sier Dag Atle Meinich-Bache, direktør i Fretex Jobb med ansvar for 340 ansatte

Som flere andre bedrifter har Fretex Jobb også et høyere sykefravær enn det som er ønskelig. Og dette tross for at jobben vi gjør er kjent som en "feel-good"-jobb med synlige resultater. Jobben er sammensatt, med høyt tempo og det er mange faktorer som kan påvirke hvordan du opplever jobben. Forklaringene kan være flere, og for å redusere fraværet tar Fretex Jobb i bruk en ny tilnærming kalt Dialogmøte 0.  

Hva er dialogmøte 0?

Vi har tro på at Dialogmøte 0 vil være en effektiv tilnærming til sykefraværsoppfølging ved å håndtere utfordringer i arbeidssituasjonen før de utvikler seg til store problemer. Ideen er å etablere en åpen og ærlig dialog mellom ansatte og ledere før en situasjon eskalerer til fravær fra jobb. Målet er å identifisere, sette ord på og snakke om utfordringer tidlig. gjør vi det er det mulig å gjøre nødvendige tilpasninger så tidlig at vi forhindrer langvarig fravær.  

Dag Atle forteller at hele konseptet med Dialogmøte 0 bygger på et prosjekt Fretex Jobb hadde for ansatte i et av tiltakene vi forvalter sammen med ett av NAVs arbeidslivssentrene. Sammen med NAV kom Fretex Jobb frem til at et dialogmøte 0 kunne være en god vei for å øke jobbnærværet. Dialogmøte 0 ble testet ut og viste god effekt.

En norsk studie publisert i 2022 understøtter at tidlig dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker er avgjørende for å forebygge sykefravær. Les mer om dette her.

Den normale arbeidsdagen

Dag Atle understreker at Fretex Jobb som arbeidsgiver, har et sterkt ønske om å tilrettelegge der det er mulig for å forhindre fravær og særlig langtidsfravær. Han mener det er viktig å ha en åpen dialog om utfordringer og å finne løsninger sammen.

- Det er viktig at arbeidsgiver innenfor de rammene arbeidsgiver har, viser og har vilje til å tilrettelegge for ansatte som opplever utfordringer, og det er viktig at ansatte merker at den viljen er til stede. En åpen og ærlig dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker er avgjørende for å opprettholde et godt arbeidsmiljø og for å redusere sykefraværet, understreker Dag Atle. 

Dialogmøte 0 må bygge på tillit og forståelse mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.  Fra et arbeidsgiverperspektiv opplever han at manglende kommunikasjon kan gjøre at arbeidsgiver ikke får tidlig nok, og god nok mulighet til å tilrettelegge i tilstrekkelig grad. Ved å ha en tidlig åpen dialog vil vi kunne unngå situasjoner der ansatte blir sykemeldt uten at tilrettelegging er forsøkt ut først. Men det handler om å skape en kultur der det er normalt å snakke om utfordringer og finne løsninger sammen. Dersom vi normaliserer tilrettelegging, kan det bidra til å hindre fravær fra jobb og øke trivselen på arbeidsplassen.  

Helsefremmende å jobbe

Det er mye forskning som viser  at for de aller fleste er det helsefremmende å gå på jobb. Å være en bidragende del av samfunnet er viktig for de aller fleste.  Dersom vi skal få flere til å bli på jobb heller enn å bli sykemeldt, i alle livets faser, er det viktig å ha en kultur der det er naturlig å be om, og få, tilrettelegging når det trengs. Dag Atle er overbevist om at en slik kultur vil bidra til å redusere sykefraværet og til å øke trivselen på arbeidsplassen. Dag Atle sier at i løpet av 40-50 år som yrkesaktiv vil vi alle ha et behov for mer eller mindre tilrettelegging i perioder. DET er det normale!   

Kanskje vi skal tenke på tilrettelegging på samme måte som med å søke om ferie? I Fretex Jobb skal det ikke være skambelagt å be om tilrettelegging, og her er normaliseringen av tilrettelegging avgjørende. Det forutsetter god og trygg relasjon mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, og det er viktig ha gode og trygge relasjoner til ens kolleger. Den dialogen gode relasjoner legger til rette for er grunnleggende, og med en gjensidig forståelse av ansvaret begge parter har for å opprettholde en sunn arbeidsplass.  

I praksis vil dialogmøte 0 innebære at den ansatte, eller leder, tar initiativ til å ha en samtale når en ser at det kan være behov for det. Målet er å ha åpen og tidlig dialog om hva som hindrer den ansatte i jobben, og å finne løsninger sammen.  

Tilretteleggingen kan innebære midlertidige endringer i arbeidsoppgaver, arbeidstid eller annet, avhengig av hva som er nødvendig for å hjelpe den ansatte gjennom en utfordrende periode og hva som er handlingsrommet for tilpasningene. Her har vi jo også bedriftshelsetjenesten vi kan bruke.  

Alle vil trenge tilrettelegging

Dag Atle forteller at de hadde en todagers samling på Modum Bad som en del av opptrappingen og starten av prosjektet Flere på jobb. Samlingen inkluderte ledere fra Fretex Jobb og Fretex Miljø, samt konsernledelsen i Fretex.

På samlingen snakket forelesere fra Modum Bad om utbrenthet og slitasje, som er deres spesialfelt. Foreleserne viste en liste over potensielle symptomer på utbrenthet, og det ble tydelig at mange i salen kunne kjenne seg igjen i disse symptomene. Disse påkjenningene og symptomene er noe alle til enhver tid har små eller store deler av. Alle opplever dette forskjellig og har egne strategier for å kontrollere dette. Poenget er at dette er normale følelser, som alle i mindre eller større grad opplever. Utfordringen er hvor lenge du står i ulike utfordringer før en går i dialog om støtte.  Slitasje og utbrenthet er noe som kan berøre alle. Det er viktig å være oppmerksom på disse tegnene og det er viktig å ta hensyn til den totalbelastningen vi opplever over tid, og at det normale er å oppleve slitasje i løpet av et langt arbeidsliv. Tilrettelegging vil være et nødvendig grep for de aller fleste i løpet av arbeidslivet. Dag Atle understreker det helsefremmende i å gå på jobb og å være sosial, og at det ikke er helsefremmende å være hjemme over lengre tid når det kan unngås.  

Dag Atle håper at Dialogmøte 0 gjør at vi klarer å skape arbeidsplasser der ansatte føler seg trygge på å be om hjelp når de trenger det, og der ledere er forberedt på å tilrettelegge for å opprettholde en sunn og produktiv arbeidsplass. En kultur der det er naturlig å snakke om utfordringer og finne løsninger sammen vil bidra til å øke jobbnærværet og trivselen på arbeidsplassen.   

I en kronikk i Forskning.no bekrefeter psykolog Jenny Rinde Johansen at å inkludere arbeid i behandling av psykisk helse er viktig. Les mer om dette i Forskning.no.

Som Dag Atle sier, det er helsefremmende å gå på jobb og bidra til et felles mål og et felleskap. Ved å normalisere tilrettelegging og fremme en åpen dialog, kan vi redusere sykefraværet og skape et bedre arbeidsmiljø for alle.  

Til toppen