Hvor mye klær har du?
Hver nordmann kjøper i snitt ca. 20 plagg hvert år. Produksjon av klær krever store mengder vann og kjemikalier, noe som fører til store miljøbelastninger.
- Det er bra at Sløsesjokket på NRK setter søkelyset på mengden med klær som er i omløp, og alle mulighetene i gjenbruk, sier Hilde Kjønstad i Fretex.
I snitt har hver og en av oss ca. 350 plagg i skapet. De færreste har full oversikt over egen klesbeholdning. Du kan jo teste deg selv; forsøk å notere ned alle klær du har i skapet, og sjekk deretter om du fikk med alt. Sannsynligvis har du mer enn du er klar over og mer enn du bruker. Så trenger du egentlig noe nytt?
Mindre sløseri og mer gjenbruk
Det viktigste tiltaket alle kan gjøre er å handle mindre nytt, bruke det en allerede har i skapet og ta godt vare på klærne. Dernest er gjenbruk et godt alternativ.
Fretex har stor kapasitet og tar med glede imot klær som kan gjenbrukes, både i boksene og i butikkene. Det som en person ikke ønsker å ha lenger, kan være midt i blinken for en annen. Klær som gis til Fretex blir solgt og delt ut. Bruktinntektene er med på å finansiere mye av Frelsesarmeens sosiale arbeid.
8 myter om gjenbruk
Myte 1: Det er nesten umulig å finne fram i bruktbutikker
Fretex svarer: Hos oss har vi kolleksjonsansvarlige som velger ut hvilke varer som skal til de ulike butikkene våre, slik at kundene skal slippe å gjøre sorteringsjobben. Vi vareplasserer slik at det skal bli enkelt og inspirerende for kunden å finne noe de liker.
Myte 2: Brukte klær lukter vondt
Fretex svarer: Hos oss blir plaggene nøye vurdert og sjekket for eventuell vond lukt før de havner i en butikk.
Myte 3: Det er ekkelt å ha på seg klær som andre har brukt
Fretex svarer: De som ikke ønsker å ha på seg brukte klær er som regel villige til å sove på hotell i sengetøy som er brukt av andre. Mange som sier at brukte klær er ekle, har ikke selv testet ut gjenbruk. Oppfordringen er å teste ut et brukt plagg, og kanskje velge noe som ikke er inntil huden, som for eksempel friluftstøy eller en kåpe.
Myte 4: Det er så mange som er gode på gjenbruk, så mitt bidrag er ikke viktig
Fretex svarer: Det er mange som snakker om gjenbruk og forteller om byttekvelder, shoppestopp og om sine bruktkupp. Det er bra, samtidig som gjenbrukskjøp fortsatt er veldig lite i omfang sammenlignet med nye kjøp. For miljøet er alle bidrag viktige. Om du kjøper et brukt plagg fremfor for å kjøpe et nytt plagg i året, bidrar du positivt.
Myte 5: Gjenbruk er dyrt
Fretex svare: Hos Fretex koster varene en tredjedel av originalpris. I og med at originalprisene varierer, vil også prisene i Fretex gjøre det. Det er mulig å spare mye på å velge gjenbruk. Å kjøpe nytt kan være billig når kjedene har kampanjer, med husk at prisen miljøet betaler er alltid høy – uavhengig av om det er salg eller ikke.
Myte 6: Det tar lang tid å handle i en bruktbutikk
Fretex svarer: Hvert plagg fortjener oppmerksomhet - tenk på alle ressurser som har gått med til å produsere plagget. Hos Fretex kan du oppleve Slow shopping, motsatsen til Fast Fashion. Du bruker kanskje plagget oftere, om du har brukt litt tid på å finne det.
Myte 7: Jeg finner ikke noe som passer til min kropp
Fretex svarer: Om du finner et plagg du liker hos oss, men som ikke passer kan du kanskje justere den selv eller ta det med til skredder for å få det tilpasset akkurat din kropp. Da støtter du samtidig lokalt håndverk.
Myte 8: Bare de med «spesiell stil» handler brukt
Fretex svarer: Vi er best på hverdagstøy og en stor andel av det vi selger er kommersiell second-hand.
Fire gode grunner til å velge gjenbruk
- Det er et godt miljøvalg fordi du bidrar til å forlenge klærnes levetid og da blir det mindre behov for å produsere nye klær. Og dermed mindre miljøbelastning.
- Spar penger fordi brukt er billigere enn nytt.
- Gi deg selv muligheten til å oppleve et stort mangfold i utvalget. Du kan velge mellom klær fra ulike epoker, ulike stiler, ulike kvaliteter osv.
- Støtt et godt formål. Når du gir til eller handler hos Fretex er du samtidig med på å finansiere mye av Frelsesarmeens sosiale arbeid.
Miljøtips: https://www.fretex.no/hovedmeny/miljo-og-samfunnsansvar/fretex-miljotips
Kontaktpersoner
Hilde Kjønstad
- E-mail: