Fretex International AS eies av Frälsningsarmén i Sverige og av Fretex AS.
Formålet er eksportvirksomhet av brukt tøy innsamlet gjennom de innsamlingssystemer som Frelsesarmeen i Norge og Frälsningsarmén, gjennom Myrorna, i Sverige har etablert, samt eksportere produkter som er produsert av andre selskaper / virksomheter som eies av Frelsesarmeen (Salvation Army) i Europa.
Fretex International opererer i et stort og komplisert marked av brukte tekstiler, som kan ha store miljøkonsekvenser dersom de ikke håndteres riktig. Vi kjenner veldig på ansvaret, vet at det er risikoer i forretningsmodellen vår, og har konstant fokus på å minimere disse.
I tillegg til fotavtrykket brukte klær kan risikere å gi, så er det også viktig å se på hva de kan bidra positivt til miljømessig. Kjøp av gjenbruksvarer er bedre enn kjøp av nye varer, også i butikker utenfor Norges grenser. Hvert plagg som selges brukt, fremfor at det kjøpes nytt, sparer 9 kg Co2 per plagg. At våre leverandører og kunder jobber utrettelig med å gjøre brukt attraktivt og lett tilgjengelig, håper vi overordnet fører til et høyere fokus på ressursforbruk. I tillegg til klærne selv, er transporten er også et viktig miljøaspekt. Her har man tidligere jobbet mye med kvalitet og sikkerhet på lastebilene, og nå er dette heldigvis godt regulert og ivaretas profesjonelt av våre kunders transportører. Det er også godt å vite at all vår transport er returlast med lastebiler som har kjørt importvarer til Norge. Til markeder i Asia, benyttes intermodal transport, med sjøfrakt og lastebiler.
Det finnes mange gode tiltak og prosjekter for ombruk i dag, og vi heier på all utvikling på dette området. Samtidig er det i dag helt nødvendig med aktører som tar større volum og har løsninger for gjenbruk som dekker landet i sin helhet og som kan ta gjenbrukstekstiler i stor skala.
Alternativet til eksport for disse varene, er per dags dato å brenne dem i Norge, og det er ikke en miljømessig akseptabel håndtering mener vi. Her håper vi selvfølgelig også på en rask utvikling av fibersorteringer og andre sirkulære løsninger. Men i dag er det bare 1 prosent av verdens tekstiler som fibersorteres, og hele tekstiler bør heller ikke fibersorteres. Derfor er eksport en viktig del av alternativene for håndtering av overskuddstekstiler.