Ekte vintageklær kan være flere tiår gamle, hvilket betyr at de har blitt tatt godt vare på av sin tidligere eier. Det er flere gode grunner til at du skal fortsette med å behandle plagget pent, uansett om det er en vintage-skatt fra Fretex eller noe du har arvet.
Vintageklær trenger ofte spesiell pleie. Dette må du vite slik at du kan forlenge plaggenes levetid.
Reparer små skader
Vintageklær i gamle stoffer som har motstått tidens tann, tåler rett og slett litt mindre enn nyere plagg, og kanskje opplever du at en søm går opp eller at det blir hull i stoffet. Da er det viktig å fikse problemet mens det fremdeles er lite, og små skader kan du ofte ordne selv. Ha derfor et lite syskrin for hånden. Det bør blant annet inneholde sytråd i nøytrale farger, nåler og saks. Er det snakk om større reparasjoner, kan du forhøre deg med en skredder om det kan rettes opp.
Unngå lukt og flekker
For å unngå at både lukt og flekker setter seg, kan det være lurt å vaske plagget med en gang du har brukt det. Har du verken svettet i plagget eller sølt på det, er det ikke like nødvendig – jo mer du vasker det, desto fortere blir det også slitt. Du kan dessuten forsøke å henge plagget ut til lufting.
Har du et godt brukt plagg i polyester som først har fått en vond lukt, vil det være vanskelig å bli kvitt lukten. Det kan hjelpe å vaske polyesterplagget i vaskemaskinen med eddik, som fjerner vond lukt på syntetiske materialer.
Et godt og generelt råd til shopping av vintageklær, er å gå for naturlige stoffer som er enklere å vaske helt rene, som bomull, ull og silke.
Vær forsiktig
For noen sier det seg selv at man bør bære vintageklær med forsiktighet, særlig dersom du er bekymret for at det skal bli ødelagt. Men engstelse kan ta bort noe av gleden med plagget, og det skal jo brukes.
Når du først har det på, vær bevisst på at du ikke kommer borti med skitne hender, og spis fargesterk mat med varsomhet. Har det først kommet en slik flekk, kan den være tilnærmet umulig å få bort. Du kan prøve med midler som både er effektive mot flekker, men samtidig skånsom mot stoffet, som flekkfjerner til ullklær, sitron- eller gallesåpe.
Slik vasker du vintageklær
Det er viktig å vaske vintageklær riktig. Noen stoffer er veldig skjøre, mens andre er mer robuste. Vurder derfor om du bør håndvaske plagget fremfor å ta det i maskinen. Er plagget pyntet med paljetter, steiner eller lignende, bør du for sikkerhets skyld droppe vaskemaskinen.
Stoffer som bomull, lin, polyester, nylon og silke kan ofte vaskes som vanlig, mens ull, fløyel, pels og skinn bør renses profesjonelt. Da unngår du at det blir ødelagt eller krymper i størrelsen.
Sjekk alltid symbolene på vaskelappen. Dersom lappen er borte og du er usikker på om plagget kan vaskes, kan du teste med vann på et lite område før du bløtlegger alt. Håndvasken bør tas med et mildt vaskemiddel og ikke for varmt vann.
Ikke bruk tørketrommel, men la heller plaggene lufttørke på en henger. Strikkede plagg er unntaket, da de heller bør tørke liggende slik at fibrene ikke strekker seg. Unngå også direkte sollys, som kan bleke stoffet.
Behold vintageklærne i mange år
Med disse tipsene vil du forhåpentligvis ivareta vintageklærne dine. Slik kan plaggene fortsette å leve lenge, og kanskje du en dag kan gi dem videre til noen andre som også kan ha glede av dem.